1

RAŽNJIĆI OD CIPLA by David Skoko

Osim u Jadranu Cipal voli plivati i u boćatim vodama. Nije rijetkost da ga se pronađe uzvodno u poznatim hrvatskim rijekama poput Krke, Cetine i Neretve. Cipal je krasna riba koje u Jadranu ima stvarno puno. Cipal Zlatac i Bačvaš su najčešći u našim ribarnicama. Najpoznatije jelo od cipla ustvari je soljena i sušena ikra, butarga, koju po tradiciji rade na Pelješcu. A što se tiče samog mesa ne zaostaje niti za divljim brancinom.

Sastojci

kilogram cipla 

pola kile slanutka 

glavica češnjaka

jedan limun

sol i papar

sjemenke sezama 

250 grama miješane lisnate salate

jedan decilitar maslinova ulja

štapići za ražnjiće

Priprema

Cipal odkostite i narežite na podjednake filete koje zatim nabodite na štapiće za ražnjiće i začinite. Ražnjiće od cipla kratko ispecite s obje strane na grill tavi. 

Slanutak je najbolje namočiti preko noći, a zatim ga ocijediti i kuhati dok ne omekša. Kad ga skuhate izmiksajte ga zajedno s par režnjeva češnjaka, soli, paprom, maslinovim uljem i malo soka od limuna. 

Za kraj napravite salatu koju ćete lako začiniti prema ukusu i posuti poprženim sjemenkama sezama.



Izvor recepta

  • David Skoko
1 3 4