1

Kvarnerska riblja juha

Primorci s Kvarnera stari su morski vukovi, koji znaju uloviti, ali i pripremiti ribu. Tradicionalna riblja juha, kojom će vas poslužiti u gotovo svakoj kući na Kvarneru, lijek je za dušu i tijelo.

Sastojci

  • Škarpina

Za 4 osobe:

800 g ribe (škarpina, arbun)
1 žlica limunova soka
2-3 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
1 grančica celera
2 žlice nasjeckanog peršina
100 g kuhane riže
1,5 l vode
70 g krumpira
100 g korabice
20 g peršinova korijena
25 g celerova korijena
50 g mrkve
1 žlica Vegete

Priprema

1. Ribu dobro očistite i operite.
2. Mrkvu, korijen celera, korijen peršina, korabu i krumpir očistite i stavite kuhati u hladnu vodu.
3. Kad je povrće napola kuhano, dodajte očišćenu ribu i Vegetu, grančicu celera i češnjak. Ribu kuhajte dvadesetak minuta dok ne omekša.
4. Kuhanu ribu izvadite, a juhu procijedite. Kuhano povrće narežite na kockice. Ribu odvojite od kosti i kožica te natrgajte na manje komade.
5. U procijeđenu juhu dodajte narezano povrće, kuhanu rižu, maslinovo ulje i komadiće ribe. Juhu stavite na vatru da još malo kuha, po potrebi posolite i dodajte limunov sok.

Posluživanje:

Juhu rasporedite u tanjure i pospite sitno nasjeckanim peršinovim lišćem.

Savjet:

Juha će biti bistrija, a i ukusnija, ako ribu kuhate na umjerenoj vatri.

Izvor recepta

  • Coolinarika.com
1 3 4