1

Pečena orada na provansalski način

Sastojci

  • Komarča, Orada

Za 2 osobe:

orada oko 350 g – 2 kom

cherry - rajčica 100 g

češnjak 50 g

tikvica 50 g

luk 50 g

patlidžan 50g

maslinovo ulje 100 ml

bijelo vino 100 ml

provansalsko bilje 5 g

peršin list 50 g

maslac 100 g

prstohvat soli i papra

Priprema

Oradu očistite od ljuske i utrobe. Ribu zarežite u obliku slova x po sredini s obje strane. Kratko prepecite s obje strane do zlatnožute boje i stavite na stranu. Na tavi prepecite povrće narezano na kocke debljine 1 cm dok malo ne povene. Povrće začinite provansalskim biljem, solju i paprom te zalijte bijelim vinom. Kratko prokuhajte i dodajte maslac. Pripremljeno povrće i oradu stavite u lim za pečenje ili keramičku posudu, prelijte uljem i pecite u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 200 °C. Duljina pečenja ovisi o veličini ribe. Za rustikalni dojam, pečenu ribu servirajte u posudi u kojoj je pečena.

Napomena:

U receptu možete upotrebljavati svježe, ali i dehidrirane začine. Obvezno obratite pažnju na jačinu začina koje upotrebljavate kako ne bi nadvladali okus povrća i ribe. Možete dodati i krumpir, no u tom slučaju krumpir treba skuhati gotovo dokraja. Uz jelo se može poslužiti suho crno vino s ne preizraženim taninima.

Izvor recepta

  • Cromaris
1 3 4