Posljednjih godina raste potražnja za „zdravom hranom“, odnosno hranom visoke nutritivne vrijednosti. Tako se povećava konzumacija sirove hrane, lokalne i etničke hrane, ribe i ostalih morskih plodova.
S druge pak strane, tempo života sve je brži, sve više vremena provodimo na radnom mjestu, često jedemo “s nogu” i izvan kućanstva. Zadnja tri desetljeća obilježena su otvaranjem lanaca brze hrane, koji nude povoljan i brz obrok. Ali postoji li zdravija verzija brze hrane koja pomiruje ta dva trenda – da jedemo zdravo i ukusno, a da je opet brzo pripremljeno i svima dostupno?? Postoji!
Riječ je o malim restoranima, koji svoju ponudu temelje na morskim plodovima, pa tako nude burgere od tune, hobotnice, kozica… tu si i hladni i topli sendviči i salate od lososa, srdele, inćuna.
Zasada smo pronašli tek četiri fish street food-a u Hrvatskoj, ali se zaista nadamo da je ovo tek nagovještaj povećanja konzumacije morskih plodova među Hrvatima. U prilog tomu ide činjenica da su se dva od četiri takva fish street food restorana otvorila ove, 2020. godine. Potrošnja ribe u Hrvatskoj iznosi tek 18,7 kg/per capita, što je značajno ispod europskog prosjeka (24,3 kg/per capita). Posebno zaostajemo u potrošnji ribe ako promotrimo Mediteranske zemlje, gdje je potrošnja u nekim zemljama preko 55 kg po stanovniku. Ovaj trend otvaranja restorana koji svoju ponudu baziraju na brzim obrocima od morskih plodova svakako može pomoći u povećanju konzumacije ribe i drugih morskih plodova.
U nastavku slijedi kratak opis ponude spomenutih restorana.
- Hook and Cook, Pula – restoran koji nudi morske plodove u street food verziji, a istovremeno nas u ljetnim mjesecima uveseljavaju organizacijom Hook and Cook festivala, čiji je cilj promovirati konzumaciju ribe i drugih morskih plodova. Ponuda restorana temelji se na svježe ulovljenoj ribi od članova Hook and Cook tima ili lokalnih ribara. Osim burgera od tune, u ponudi ovog restorana nalazi se i taco od svježe ribe, pržene lignje, repovi kozica pohani u pecivu, tortilje s kozicama, te plata s miksom morskih plodova (kozice, lignje, srdela). Više informacija o Hook and Cook restoranu potražite ovdje
- Barba, Dubrovnik – restoran Barba otvoren je 2014. godine u Dubrovniku. U ponudi spomenutog restorana pronaći ćete sendviče (od tune, inćuna, lososa, hobotnice s mascarponeom), prženu ribu i morske plodove (sitnu ribu, lignje), kozice u tempuri, salate od morskih plodova (od inćuna, hobotnice, kozica), te burgere od srdele, hobotnice, tune i kozica, a poseban specijalitet su svježe kamenice. Restoran promiče dalmatinsku, autohtonu morsku hranu, pripremljenu na originalan način. Više informacija o restoranu Barba pronađite ovdje
- Tunaholic, Poreč – iako je Tunaholic fish street food restoran otvoren u lipnju ove godine, već bilježi veliki interes kod domaćih i stranih posjetitelja. Smješten je u centru grada Poreča, a najprimamljiviji proizvod (uz burger od tune) zasigurno je burger od morskog psa. Tu su još i burger od srdele, lososa, kao i razne ribe/morski plodovi u fish & chips verziji (srdele, girice, kozice, lignje). Više informacija o restoranu Tunaholic pronađite ovdje
- Fish delish, Murter – od spomenutih fish street food restorana, Fish delish otvoren je posljednji (u srpnju ove godine) i to na Murteru. U ponudi ovog restorana nalazi se 14 ribljih jela, kao što su burger od tune, burger od lososa, topli i hladni sendviči od kozica, tune i hobotnice, salata od sirove tune i lososa, hladni miks tune, hobotnice, lososa, kozica, burate i maslina na plati, te pržene lignje, gavuni i kozice u tempuri. Više informacija o restoranu pronađite ovdje
Ukoliko ste u prilici, posjetite spomenute fish street food restorane i kušajte inovativna jela od morskih plodova. Na taj način ćete konzumirati obrok visoke nutritivne vrijednosti, ali i pomoći lokalnom gospodarstvu, što je (posebice ove godine koja je obilježena pandemijom bolesti COVID-19) hvalevrijedno.
Autor: Marina Tomić Maksan (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet)
Izvor slike: Tunaholic fish street food