Hrvatska ima dugu tradiciju ribarstva. Tako se ribarstvo prvi puta spominje 995. godine u darovnici u kojoj je zadarsko plemstvo darovalo benediktinskom samostanu svetog Krševana u Zadru ribarske pošte pokraj otoka Molata i u zaljevu Telašćica na Dugom otoku. Ipak, potrošnja ribe od oko 18 kg/per capita je poražavajuća. Pogotovo ako se usporedimo s drugim mediteranskim zemljama, poput Portugala gdje prosječan stanovnik pojede 55,9 kg ribe godišnje ili Španjolske gdje je prosječna godišnja potrošnja po stanovniku 45,2 kg.
S obzirom na nisku potrošnju ribe po stanovniku u Hrvatskoj vrlo je važno raditi na promociji konzumacije ribe. Jedan od najboljih primjera promocije ribe su brojni ribarski festivali koji se odvijaju u Hrvatskoj tijekom cijele godine. U nastavku slijede neki od značajnijih.
1. FEŠTA OD SARDELA, FAŽANA
U kolovozu se odvija najveća fešta u Fažani: Fešta od Sardela! Taj festival jedan je od istarskih najstarijih ribarskih svečanosti, a tijekom istog priređuju se natjecanja u nošenju ribarskih kašeta, u veslanju, potezanju konopa i slično. Posebnu čar festivalu daje miris srdela, koje se pripremaju i serviraju u fažanskim restoranima i na ulicama Fažane.
2. HOOK AND COOK FESTIVAL, MEDULIN
Hook & Cook je street food festival koji spaja ribolov, gastronomiju i glazbu, koji se odvija u nekoliko navrata tijekom ljetnih mjeseci u Medulinu (najčešće 3 puta godišnje, kroz lipanj, srpanj i kolovoz). Također, Hook and cook festival gostuje i u drugim gradovima pa su tako održali isti festival u Zagrebu, na Braču i u Rovinju. Festival obilježava spoj inovativnog, modernog kulinarstva i tradicijskih, lokalnih namirnica pa je tako jedan od najtraženijih proizvoda festivala burger od tune i povrća u pecivu bojanom sipinim crnilom.
3. KALI FISH FESTIVAL, KALI
U poznatom ribarskom mjestu Kali u drugoj polovici kolovoza održava se Kali fish festival. Cilj ovog festivala je da posjetitelji kušaju jela pripremljena od lokalne ribe i plodova mora, koja su pripremljena na tradicionalan način. Uz kušanje ribljih specijaliteta, posjetitelji mogu kupiti riblje prerađevine od lokalnih proizvođača.
Izvor: Hook and cook festival
4. RIBARSKI DANI U KOPAČEVU, KOPAČEVO
U baranjskom selu Kopačevo nekada je živjelo 200 ribara, pa je cijelo selo živjelo od ribarstva. Iako danas nema ni jednog ribara jer je 60-ih godina 20. stoljeća to područje Kopačkog rita proglašeno parkom prirode pa je zabranjen ribolov, od 1998. godine tu se održavaju Ribarski dani. Manifestacija je to koja kroz dva dana u rujnu nudi bogatu gastronomsku ponudu, kojom dominiraju fiš paprikaš, šaran u rašljama, štuka u mundiru i slični riblji specijaliteti.
5. RIBARSKI TJEDAN, CRIKVENICA
Već je više od 50 godina prijelaz iz kolovoza u rujan u Crikvenici rezerviran za manifestaciju pod nazivom Ribarski tjedan. Kroz tjedan dana posjetiteljima se nudi bogat gastronomski program, u kojem glavnu ulogu imaju plava riba, dagnje, brancin, tuna, škampi i lignje.
6. TUNALICIOUS STREET FOOD FESTIVAL, POREČ
Tunalicious Street Food Festival se održava u rujnu u Poreču. U sklopu tog festivala posjetitelji mogu uživati u specijalitetima od svježe tune i drugim morskim poslasticama. Posebnost ovog festivala je u tome da ga prati sportsko natjecanje u lovu na veliku ribu tunu naziva TunIstra.
Ovo su samo neki od festivala s ciljem promocije konzumacije ribe. Treba spomenuti i festivale kojima se promovira konzumacija drugih morskih plodova, poput Dani malostonske kamenice – Mali Ston, Dani školjaka u Istri, Dagnjada – Jadranovo…
Autor: Marina Tomić Maksan (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet)