Dvije australske studije objavljene u istom broju časopisa Archives of Ophthalmology navode kako izvori nezasićenih masti i omega-3 masnih kiselina pomažu u prevenciji degeneracije makule, dok trans masne kiseline imaju štetan učinak.
Makula je centralni dio mrežnice oka koji je zadužen za oštrinu vida. S povećanjem dobi, ali i zbog npr. pušenja i genetike, dolazi do nakupljanja žućkastih naslaga u mrežnici pa centralno vidno polje postaje zamućeno.
Istraživanje u kojem je skupina od oko 2 500 odraslih praćena desetak godina navodi smanjenje rizika od ranog pojavljivanja degeneracije makule za 31 % ukoliko se tjedno konzumira jedno serviranje ribe te smanjenja rizika za 35 % zbog tjednog konzumiranja nekoliko serviranja orašastih plodova.
Druga studija s 6 700 osoba dobi 58-69 godina navodi zaštitne učinke konzumiranja više od 100 mL maslinovog ulja tjedno.
Izvor: Archives of Ophthalmology