Riba u soli efektan je način pripreme većih komada ribe – odvažite se i zadivite ekipu! Iako se peče u soli, riba pripremljena na taj način nije presoljena, dapače, vrlo je ukusna i nadasve – sočna. Jutarnji.hr donosi vam korak po korak vodič za pripremu ovog jednostavnog, a zadivljujućeg jela.
Korak 1.
Bijelu ribu od otprilike 1,5 kg očistite. Limun i naranču izrežite na ploške, ogulite jedan češanj češnjaka i operite peršinov list.
Korak 2.
Ribu dobro osušite, pomognite si kuhinjskom krpom ili papirnatim ubrusom.
Korak 3.
Zarežite ribu kuhinjskim škarama kako biste joj lakše napunili utrobu pripremljenim povrćem.
Korak 4.
Napunite ribu naizmjenično ploškama naranče i limuna, poslažite i listiće češnjaka te stavite i peršinov list i/ili ružmarin, timijan…
Korak 5.
Ribu malo premažite maslinovim uljem, ali to nije prijeko potrebno.
Korak 6.
Od dva jaja odvojite bjelanjke pa ih lagano istucite, odnosno izradite mikserom u snijeg.
Korak 7.
U istučene bjelanjke dodajte oko 2 dl vode te 2 kg krupne morske soli, i sve zajedno izmiješajte.
Korak 8.
U posudi za pečenje od polovice pripremljene smjese napravimo podlogu, na nju položimo ribu i prekrijemo je ostatkom smjese sa soli.
Korak 9.
Ribu zamotanu u sol stavite u pećnicu na 180 do 200 stupnjeva i pecite je oko 40 minuta (veća riba – duže je i vrijeme pečenja).
Korak 10.
Oklop od soli razbijte žlicom, nožem ili čak čekićem, jer vrlo je tvrd. S ribe skinite višak soli pa je poslužite pokapanu maslinovim uljem.
Izvorni članak pročitajte OVDJE.