Jedna od glavnih značajki glavonožaca, lignji, sipa i hobotnica je njihovo crnilo. Crnilo koje nalikuje tinti izraženu crnu boju duguje melaninu, a osim pigmenta sadrži aminokiseline poput taurina i glutamata, različite enzime i minerale poput kadmija i bakra. Koristi se već tisućljećima na različite načine primjerice u medicini, kozmetici i umjetnosti. U kulinarstvu je izuzetno cijenjeno radi svoje sposobnosti bojanja i aromatiziranja mediteranskih jela. Crnilo sipe koristi se uobičajeno u jelima s rižom i tjesteninom, a osim izražene crne boje jelima daje privlačni slani umami okus. Od sipa se priprema i izvrstan gulaš odnosno ragu ili šugo kako se naziva u nekim krajevima Hrvatske.
Crni gulaš od sipe
Sastojci za 10 osoba:
- 1.5 kg sipa
- 400 g crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 stabljika celera
- 2 dl maslinova ulja
- 1 dl vina
- 1 lovorov list
- Svježi peršinov list
- Crnilo od sipe
- 2 žličice pasirane rajčice
- Sol i papar
Priprema:
Sipe dobro oprati i izvaditi vrećice crnila. Vrećice crnila staviti u čašu s malo bijelog vina. Na ulju pirjati sitno sjeckani luk, češnjak i stabljiku celera oko 15 minuta. Sipe narezati na trake i dodati ih u tavu, začiniti i kuhati na laganoj vatri oko 1 sat povremeno podlijevajući vodom po potrebi. Zatim uliti vino, rajčicu, lovorov list i crnilo i kuhati još 15 minuta. Pred kraj kuhanja dodati peršinov list. Poslužiti s kuhanom palentom.
Nutricionistički tim Vitaminoteke