Trigliceridi predstavljaju najčešći oblik masnoća u našem tijelu. Iako su nam neophodni za dobivanje energije, ipak nije poželjno da njihova razina u krvi bude povišena. Naime, povišene razine triglicerida ukazuju na neravnotežu u metabolizmu i mogu biti povezane s rizikom od srčanih bolesti. Važno je održavati razine triglicerida unutar normalnih vrijednosti kako bi se smanjio taj rizik.

Što znači povišena razina triglicerida u krvi?

Normalna razina triglicerida je manja od 1,7 mmol/L, granično povećane vrijednosti su od 1,7 do 2,3 mmol/L, umjereno visoke vrijednosti 2,3 do 5,7 mmol/L, vrlo visoke 5,7 do 10,0 mmol/L, dok su vrijednosti više od 10 mmol/L ekstremno povišene vrijednosti triglicerida u krvi. Vrlo visoke razine triglicerida mogu doprinijeti razvoju ateroskleroze, stanja u kojem se stvaraju naslage na stijenkama krvnih žila. To može uzrokovati sužavanje arterija i otežan protok krvi, povećavajući rizik od srčanih bolesti poput srčanog udara, moždanog udara i periferne vaskularne bolesti.

Kako bi se razina triglicerida u krvi smanjila, preporučuje se u prehrani smanjiti unos jednostavnih šećera i trans masti u prehrani. Redovita tjelesna aktivnost također može pomoći u smanjenju triglicerida, a samim time i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Aduti ribe u službi zdravlja krvnih žila

Plava riba poput srdele, skuše i tune pruža brojne blagodati za zdravlje krvnih žila. Ove vrste ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, poput EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), koje imaju pozitivan učinak na krvne žile.

Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno, smanjujući upale u krvnim žilama i održavajući njihovu elastičnost. Time se poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od ateroskleroze. Također, smanjuju upalne procese u tijelu koji su često povezani s visokim razinama triglicerida. Osim toga, omega-3 masne kiseline povoljno utječu na regulaciju krvnog tlaka i smanjenje razine lošeg LDL kolesterola, čime se održava zdrav krvni tlak i smanjuje rizik od srčanog udara.

Kako omega – 3 masne kiseline pomažu u smanjenu razine triglicerida?

EPA (eikozapentaensku kiselinu) i DHA (dokozaheksaensku kiselinu) ključne su omega-3 masne kiseline koje imaju značajnu ulogu u regulaciji razine triglicerida u tijelu. One smanjuju proizvodnju triglicerida u jetri i potiču razgradnju triglicerida, čime se smanjuje njihova koncentracija u krvi. Osim toga, poboljšavaju metabolizam masti, smanjuju stvaranje novih triglicerida i poboljšavaju prijenos i metabolizam masti u jetri. Sve to doprinosi smanjenju rizika od visokih razina triglicerida u krvi.

Redovita konzumacija ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može pružiti zaštitu krvnih žila i pomoći u održavanju njihove optimalne funkcije. Preporučeni unos omega-3 masnih kiselina ovisi o dobi, spolu i različitim zdravstvenim stanjima. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje unos od 250-500 mg EPA + DHA masnih kiselina dnevno za odrasle osobe. Kako biste postigli preporučeni unos omega-3 masnih kiselina, ribu je poželjno najmanje dva puta tjedno, od čega barem jednom prednost treba dati upravo plavoj ribi.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

Literatura:

Skulas-Ray AC, Wilson PWF, Harris WS, Brinton EA, Kris-Etherton PM, Richter CK, Jacobson TA, Engler MB, Miller M, Robinson JG, Blum CB, Rodriguez-Leyva D, de Ferranti SD, Welty FK; American Heart Association Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Clinical Cardiology. Omega-3 Fatty Acids for the Management of Hypertriglyceridemia: A Science Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2019 Sep 17;140(12):e673-e691. doi: 10.1161/CIR.0000000000000709. Epub 2019 Aug 19. PMID: 31422671.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo