Lijepi komadi ribe u slasnom omotaču, hrskavi krumpirići i zgnječeni grašak – tko bi odolio ovom poznatom britanskom tradicionalnom jelu?
Godinama se vode polemike od kuda zapravo potječe fish and chips. Dok jedni smatraju da se ovo jelo rodilo upravo u London, drugi pak tvrde kako potječe iz Lancashirea. Riba i krumpirići postali su toliko bitni za prehranu radničke klase da je jedna trgovina u Bradfordu morala zaposliti vratara kako bi kontrolirao red u vrijeme gužve. Čak je i Charles Dickens 1839. godine u svojem romanu „Oliver Twist” spomenuo “skladište pržene ribe”. Koliko je fish and chips važan za Britance govori i činjenica kako je ovo jelo bilo među rijetkima koji nisu bili podložni racioniranju tijekom Drugog svjetskog rata.
S nutricionističkog aspekta, riba i krumpir vrijedan su izvor proteina, ugljikohidrata, željeza i vitamina. Međutim, problem u ovom britanskom klasiku predstavlja sam način pripreme, budući da je riječ o prženju namirnice u dubokom ulju. Stoga vam danas donosimo našu zdraviju verziju fish and chipsa u kojoj možete koristiti bilo koju vrstu bijele ribe dostupnu u našim ribarnicama i trgovinama. Ne zaboravite pritom obratiti pozornost na one riblje proizvode koji nose oznaku Riba Hrvatske i garantiraju vam da jedete upravo ono što vrijedi.
Sastojci za 4 osobe:
- 4 fileta bijele ribe po želji (npr. oslić)
- 4 krumpira srednje veličine
- 1 žlica brašna
- 1 jaje
- 40 g panko krušnih mrvica
- 2 žlice naribanog parmezana
- sol i papar
- ulje u spreju
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
2. Krumpir narežite na kriške i blanširajte u kipućoj vodi oko 1 minutu.
3. Veliki pleh obložite papirom za pečenje pa na njega rasporedite pripremljeni krumpir. Poprskajte uljem pa dodajte sol i papar. Prebacite u pećnicu na najnižu razinu pa pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.
4. U međuvremenu pripremite brašno, umućeno jaje te mješavinu krušnih mrvica i parmezana. Ispanirajte riblje filete pa ih posložite na papir za pečenje, poprskajte uljem pa prebacite na rešetku iznad krumpira. Pecite oko 20 minuta dok fileti ne poprime zlatnu boju.
Nutricionistički tim Vitaminoteke