Krenemo li istraživati povijest ribljih sendviča naići ćemo na informaciju da je jedan od prvih i možda najpoznatiji riblji sendvič na svijetu onaj poznatog američkog lanca restorana brze hrane. Za Britance riblji sendvič pak čine panirani riblji štapići umetnuti između dvije kriške kruha uz dodatak kečapa, majoneze ili tartara. No postoje gastronomski i nutritivno gledano puno zanimljiviji sendviči s ribom poput primjerice istanbulskog Balik ekmeka. Ovaj riblji sendvič autentični je ulični specijalitet koji se priprema od fileta svježe ribe pečenih na žaru i umetnutih u hrskavi kruh uz dodatak zelene salate, svježeg crvenog luka i preljeva s limunovim sokom. Ovaj su specijalitet razvili sredinom 19. stoljeća ribari iz Bospora koji su na brodove postavljali gradele i netom ulovljenu ribu pekli i prodavali uz obalu.
Svi se ponekad zaželimo brze hrane, a riblji burgeri mogu nam zadovoljiti tu želju, a uz to smo bliže zadovoljavanju cilja unosa ribe najmanje dva puta tjedno. U nastavku vam donosimo ideju kako pripremiti sočni burger od riječne ribe kojeg možete poslužiti u okruglom pecivu uz dodatak priloga po želji ili ako ste tradicionalist umjesto u pecivu riblji popečak poslužite uz blitvu i krumpir.
Sastojci za 4 osobe:
- 1 kg odrezaka od šarana
- 1 manja glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica hrena
- 1 žlica meda
- malo limunovog soka
Priprema:
1. Odreske od šarana popecite u tavi ili skuhajte u vodi kako bi lakše očistili kosti.
2. Očišćeno meso miksajte u multipraktiku zajedno s ostalim sastojcima (5 puta po jednu sekundu).
3. Vlažnim rukama oblikujte polpete, pokapajte ih s malo maslinova ulja i ispecite u pećnici na 200°C dok ne porumene.
4. Polpete slažite u okrugla peciva uz dodatak salate po želji i s umakom od grčkog tipa jogurta s pomiješanim medom, senfom i uz dodatak malo svježeg vlasca i kopra.
Nutricionistički tim Vitaminoteke