Šesnaestogodišnja studija koja je uključila gotovo pola milijuna ispitanika pokazala da prehrana bogata ribom predstavlja dobar ulog u dugovječnost.
S nutricionističkog stajališta, konzumacija ribe je svakako poželjna navika. Zahvaljujući sadržaju visokokvalitetnih proteina, vitamina i vrijednih masti, riba se savršeno uklapa u koncept pravilne i uravnotežene prehrane. Osim toga, redoviti unos ove vrijedne namirnice povezuje se s boljim mentalnim i kardiovaskularnim zdravljem, smanjenjem upalnih stanja, kao i rizika od karcinoma.
Jedna skupina znanstvenika je tako željela saznati utječe li konzumacija ribe i na rizik od smrtnosti te kako se u cijelu priču uklapaju omega – 3 masne kiseline kojima riba obiluje, posebice ona plava.
Kako bi dali odgovor na postavljeno pitanje, znanstvenici su proučili rezultate NIH-AARP Diet and Health studije, najvećeg ikad provedenog istraživanja o povezanosti prehrane u kojemu je tijekom 16 godina sudjelovalo 240 729 muškaraca i 180 580 žena.
Detaljnom analizom podataka o prehrambenim navikama i zdravstvenom stanju ispitanika znanstvenici su otkrili da veća konzumacija ribe i unos omega – 3 masnih kiselina smanjuje ukupnu stopu smrtnosti.
Rezultati su pokazali kako su muškarci koji su najviše konzumirali ribu, u odnosu na skupinu muškaraca koji su najmanje konzumirali ribu, imali:
- 10% manji rizik za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti,
- 6% manji rizik za smrtnost od karcinoma,
- 20% manji rizik za smrtnost od respiratornih bolesti,
- 37% manji rizik za smrtnost od kroničnih bolesti jetre.
Nadalje, uspoređujući podatke ispitanica koje su najviše i najmanje konzumirale ribu, uočeno je:
- 10%-tno smanjenje rizika za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti,
- 38%-tno smanjenje rizika za smrtnost od Alzheimerove bolesti.
Važno je naglasiti kako se spomenuti rezultati ne odnose na konzumaciju pržene ribe. Naime, iako u muškoj populaciji ispitanika konzumacija pržene ribe nije pokazala utjecaj na rizik od smrtnosti, u ženskoj je populaciji ipak bila povezana s povećanim rizikom za smrtnost od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, kao i ukupnom smrtnoću.
Izvor: Medical News Today
Autor: nutricionistički tim Vitaminoteke