Poznato je kako je srdela othranila generacije naših predaka uz obalu, no i danas ima ulogu hraniteljice Mediterana. Široko rasprostranjena u dostatnim količinama, smatra se kako je srdela najčišća riba. Njezin položaj na dnu prehrambenoga lanca govori njoj u prilog – srdela se hrani isključivo planktonom, kratkog je životnog vijeka pa ne stigne akumulirati veće količine žive i onečišćenja iz mora. Isto tako, kupujući i jedući srdele ne potičete zagađenje okoliša i ne uništavate prirodne resurse što zadovoljava ekološki zahtjev održive prehrane. Skromna cijenom, ali bogata ključnim nutrijentima koji često nedostaju u modernoj prehrani, srdela je idealan suputnik svakog vikend ručka. Nakon subotnje kave, prošetajte mirisnim, šarenim tržnicama i potražite društvo srdeli na tanjuru.
Nutritivni i gastronomski aduti srdelica
Mnogo je načina pripreme
1. Brzi brudet od srdela s aromatičnom palentom
Sastojci za 4 osobe:
- 1 kg filetiranih srdela
- 3 velike zrele rajčice ili konzerva pelata
- 1 veliki ljubičasti luk + 3 češnja češnjaka
- 2 dl bijelog vina
- List lovora, grančica ružmarina, svježi peršin, sol, papar, maslinovo ulje
- Šalica kukuruzne krupice
Priprema: Srdele očistite i filetirajte. Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak, dodajte i konzerviranu ili svježu rajčicu. Kuhajte na laganoj vatri, dodajte i očišćene srdele. Dodajte vino, lovorov list i ružmarin te kuhajte 15-ak minuta. Važno je da brudet ne miješate, već samo lagano protresete lonac u kojem se kuha. Palentu skuhajte prema uputama, pa dodajte maslinovo ulje i mediteransko bilje po želji, poput sušenog ružmarina i majčine dušice, te poslužite uz brudet i čašu vina.
2. Ražnjići od srdela na zdravim gradelama
Sastojci za 4 osobe:
- 1 kg srdela
- Umak od maslinovog ulja, sitno sjeckanog češnjaka i svježeg peršina
Priprema: Srdele očistite i nabodite na štapiće, pa ih pecite na električnom roštilju. Za razliku od pečenja na običnom roštilju, gdje postoji mogućnost nastanka karcinogenih spojeva, električni roštilj ne predstavlja opasnost. Za nastanak opasnih spojeva potrebno je izgaranje drveta ili ugljena, na koju kaplje otopljena masnoća s ribe ili mesa pri čemu dolazi do raspršenja čestica koje se zadržavaju na površini ribe. Pečene srdele začinite pripremljenim umakom pa poslužite sa salatom od rikule, kapara, kuhanog slanutka, crnih maslina, ljubičastog luka i mladog kozjeg sira.
3. Srdele iz pećnice na tri načina
Sastojci za 4 osobe:
- 1 kg srdela
- Maslinovo ulje + 3 režnja češnjaka + svežanj svježeg peršina + ½ limuna
Priprema: Srdele očistite, a češnjak i peršina nasjeckajte i pomiješajte s maslinovim uljem. Očišćene srdele poslažite na papir za pečenje, te ih dobro premažite marinadom te pokapajte sokom od polovice limuna. Pecite u pećnici 20-ak minuta. Pečene srdele možete poslužiti sa kuhanim ćimulicama i krumpirom prelivene s maslinovim uljem. Za brzu varijantu možete složiti bruskete od pečenih srdela, mozzarelle i cherry rajčica koje kratko zapecite u pećnici i poslužite sa svježom rikulom. Zadnji prijedlog je da od ostatka pečenih srdela napravite najfiniji domaći namaz sa sušenim rajčicama, crnim maslinama, kaparima i maslinovim uljem.
4. Integralni špageti sa srdelama
Sastojci za 4 osobe:
- 500 g integralnih špageta
- 300 g fileta srdela
- Korica limuna + 2 češnja češnjaka + šaka sjeckanih badema
- Šaka ribanog tvrdog sira po želji
- Kapare, crne masline, maslinovo ulje, sol, svježe mljeveni crni papar
Priprema: tjesteninu skuhati prema uputama. Filete srdela narezati na trakice, te ih kratko prepržiti na maslinovom ulju. Dodati i češnjak narezan na listiće, sjeckane bademe, naribanu koricu limuna, kapare i crne masline. Dodati i kuhanu tjesteninu, dobro pomiješati. Dodati i ribani tvrdi sir i svježe mljeveni crni papar.
5. Male komiške pogačice
Sastojci za 12 malih pogačica:
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 2 dl tople vode
- 3 žlice maslinovog ulja + žličica soli
Za nadjev:
- 1 velika glavica ljubičastog luka
- 2 velike zrele rajčice ili konzerva pelata
- 12 fileta slanih srdela
- Maslinovo ulje + svježi peršin
Priprema: Umijesite tijesto za pogačice, isto kao i za kruh. Podijelite na 12 loptica, pa pustite da se digne. Luk narežite na polumjesece i pirjajte na maslinovom ulju. Dodajte i oguljene rajčice, pa pirjajte dok ne ispari tekućina. Kad se tijesto diglo, svaku lopticu podijelite na dva dijela. Na donji dio stavite žlicu pripremljene šalše i po jednu slanu srdelu pa pokrijte drugim dijelom tijesta. Pokapajte maslinovim uljem i pecite 20-ak minuta.
Autor: Nutricionistički tim Vitaminoteke