Malostonska kamenica, najpoznatija hrvatska školjkašica, ponosno nosi europsku oznaku izvornosti još od 13. listopada 2020. godine. Time je postala prvi proizvod ribarstva iz Hrvatske s ovim prestižnim statusom, kojim se potrošačima jamči autentičnost i vrhunska kvaliteta. Sve faze njezine proizvodnje odvijaju se isključivo u akvatoriju Malostonskog zaljeva.
Dodjela oznake izvornosti otvorila je vrata i brojnim promotivnim inicijativama, među kojima se ističe projekt „Brendiranje Malostonske kamenice – The Queen of Oysters“, koji se provodio od veljače 2021. do lipnja 2022. Nositelj projekta bila je Udruga Stonski školjkari, a partneri Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije i HGK – Županijska komora Dubrovnik.
Kroz niz marketinških aktivnosti povećana je vidljivost Malostonske kamenice među turistima, ugostiteljima, vlasnicima brodova za izlete do uzgajališta i lokalnim stanovništvom. Ova delicija promovirala se na autobusima, u zračnim lukama, restoranima i na billboardima, a posebnu pažnju izazvale su gastro radionice s poznatim chefovima poput Marija Curića, Marka Gajskog, Daria Žmikića i Hrvoja Zirojevića. Upravo je Zirojević Malostonsku kamenicu transformirao u originalni – čips od kamenica!
U sklopu projekta, izrađena je i dvojezična monografija „Malostonski zaljev: Kraljevstvo kamenice“, koja u sedam tematskih poglavlja donosi priču o prirodnim, povijesnim i kulturnim posebnostima ovog prostora. Velik doprinos dali su i lokalni stanovnici svojim pričama o važnosti kamenica za zajednicu. Monografija je dostupna za čitanje online.
Malostonska kamenica svake godine uživa maksimalnu pozornost na manifestaciji Dani Malostonske kamenice, koja je ove godine trajala od 19. do 23. ožujka. Posjetitelji su mogli uživati u degustacijama, kulturnim sadržajima te kreativnim radionicama za djecu, kako bi i najmlađi otkrili nutritivne vrijednosti ove morske poslastice.
Zahvaljujući kontinuiranoj promociji, Malostonska kamenica dobiva zasluženu pažnju i u svjetskim medijima. Tako je obitelj Beckham uživala u njezinim okusima u Malom Stonu, a novinar Tristan Rutherford pisao je o njoj za poznati britanski časopis The Times. Čak ju je i The Guardian uvrstio među razloge za posjet Pelješcu, koji je proglasio jednim od “10 najboljih mjesta u Hrvatskoj za ljetovanje bez gužvi”.
Sve ove aktivnosti učvrstile su reputaciju Malostonske kamenice kao vrhunske gastronomske delicije – prepoznate i cijenjene i u Hrvatskoj i u svijetu.
Marina Tomić Maksan, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Izvor fotografije: Dubrovački vjesnik, dostupno na: https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/turizam-i-gospodarstvo/predstavljamo-vam-njezino-velicanstvo-malostonsku-kamenicu-kraljicu-svih-kamenica-1085151