Istraživanja koja smo proveli na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na uzorku od 1151 konzumenta svježe ribe pokazala su da je neznanje (neznanje kupovine ribe, pripreme jela od svježe ribe) jedan od ključnih razloga zašto hrvatski potrošači ne kupuju, a potom i ne konzumiraju češće ribu.
Zato u ovom članku donosimo ideje za namirnice i začine koji se savršeno sljubljuju s pojedinim morskim organizmima.
BIJELA RIBA | PLAVA RIBA | DAGNJE I KUNJKE | HOBOTNICA | KAMENICA |
Rajčica | Češnjak | Limun | Limun | Šparoge |
Peršin | Peršin | Češnjak | Maslinovo ulje | Maslac |
Limeta | Vino | Luk | Paprika | Celer |
Limun | Limun | Peršin | Peršin | Luk |
Češnjak | Limeta | Tjestenina | Čili | Limun |
Poriluk | Bosiljak | Riža | Lovor | Mozzarella |
Mahune | Vlasac | Juhe | Pinjoli | Češnjak |
Maslac | Kapari | Rajčica | Tjestenina | |
Komorač | Rajčica | Komorač | Peršin | |
Tikvice | Masline | Crveni luk | ||
Juha | Ružmarin | Vlasac | ||
Blagi sirevi | Komorač | |||
ŠKAMPI I KOZICE | DIMLJENA RIBA | LIGNJA | SUSHI | RAKOVI |
Peršin | Šparoge | Češnjak | Wasabi | Chili |
Rajčica | Jaja | Limun | Luk | Tjestenina |
Mekani sirevi | Maslac | Limeta | Sezam | Majoneza |
Limeta | Limun | Luk | Umak od soje | Umak od soje |
Limun | Gljive | Peršin | Riža | Wasabi |
Đumbir | Luk | Papar | Papar | Sezam |
Korijandar | Krumpir | Timijan | Limeta | Riža |
Curry | Blagi sirevi | Kim | Limun | Peršin |
Tikvice | Đumbir | Đumbir | ||
Slanina | Kus-kus | Korijandar | ||
Korijandar | Grašak | |||
Krastavci | Poriluk |
Prepustite se kreativnosti u kuhinji i isprobajte morska jela s nekim novim začinima i u nekim novim kombinacijama.
Autor: Marina Tomić Maksan (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet)