Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu koji igra važnu ulogu u brojnim osnovnim funkcijama tijela. Našemu je tijelu kalcij potreban za pravilnu cirkulaciju krvi, pomicanje mišića i otpuštanje hormona. Osim toga, kalcij također pomaže u prijenosu informacija od mozga do ostalih dijelova tijela.
Kosti i zubi – riznica kalcija
Interesantan je podatak da je čak 99% ukupnog kalcija u tijelu uskladišteno u kostima i zubima pa ih možemo zamisliti kao riznicu kalcija u tijelu. Ako ne unosimo dovoljno kalcija hranom, naše će tijelo za svoje svakodnevne potrebe kalcij uzimati iz kostiju, što tijekom duljeg vremenskog perioda može rezultirati smanjenjem njihove gustoće, činiti ih krhkima i podložnima lomovima.
Kalcij i vitamin D – najbolji prijatelji
Sitna plava riba kao izvor kalcija
- Sardina (konzerva, ocijeđena): 550 mg
- Gavun, svježi: 324 mg
- Inćun, svježi: 147 mg
Ostale blagodati sitne plave ribe
Dodatna prednost sitne plave ribe je što istovremeno predstavlja i odličan izvor već spomenutog vitamina D. Primjerice, 100 g ocijeđenih sardina iz konzerve sadrži impresivnih 7,5 µg vitamina D, što zadovoljava više od 100% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Valja spomenuti još kako konzumacijom sitne plave ribe istovremeno osiguravamo i unos visoko kvalitetnih proteina te dragocjenih višestruko nezasićenih omega – 3 masnih kiselina, važnih za zdravlje srca, mozga i kože.
Nutricionistički tim Vitaminoteke
- Hansen M, Thilsted SH, Sandström B, Kongsbak K, Larsen T, Jensen M, Sørensen SS. Calcium absorption from small soft-boned fish. J Trace Elem Med Biol. 1998;12(3):148-54.
- Kaić-Rak A, Antonić K. Tablice o sastavu namirnica i pića. Zavod za zaštitu zdravlja SR Hrvatske, Zagreb, 1990.
- https://nutritiondata.self.com/