Riba ne spada u red namirnica koje se daju dojenčetu u početku dohrane upravo zbog rizika od alergije, no ipak zbog izuzetne prehrambene vrijednosti koja je čini pravim prijateljem zdravlja, riba ima svoje mjesto u jelovniku djeteta od rane dobi.
Zašto riba ima tako veliko prehrambeno značenje?
Sadrži omega-3 masne kiseline. Ove tvari čine dio obitelji višestruko nezasićenih masnih kiselina i predstavljaju element koji je najznačajniji za ribe (za razliku od mesa koje sadrži zasićene masne kiseline). Nazivaju se još i esencijalne masne kiseline jer ih organizam ne može sam stvarati, nego ih mora dobiti hranom.
- Njihovo izuzetno značenje je u sljedećem:
- Imaju značajnu ulogu u sazrijevanju živčanog sustava i mrežnice oka.
- Imaju veliko značenje u prevenciji pojave bolesti srčano-žilnog sustava (kardiovaskularne bolesti) u odrasloj dobi, posebno visokog krvnog tlaka.
- Djeluju na stvaranje određenih tvari u organizmu, koje imaju ulogu u regulaciji temperature, arterijskog pritiska te protoka krvi kroz mozak.
- Imaju pozitivan učinak na mozak i njegovu aktivnost.
- Donose u organizam biološki vrijedne bjelančevine.
S nutricionističkog stanovišta riba ima istu vrijednost kao i meso jer njezine bjelančevine sadrže svih 21 aminokiselinu uzimajući u obzir i one esencijalne (ukupno njih 9), koje organizam ne može stvarati sam i unos hranom je neophodan.
Upravo sadržaj ovih aminokiselina određuje biološku vrijednost namirnice: bjelančevine koje sadrže ribe imaju visoku biološku vrijednost za razliku od bjelančevina biljnog porijekla.
Sadrži sljedeće vitamine:
- B2 i B6 koji imaju značajnu ulogu u zaštiti tkiva, kože i vida.
- B12 koji je neophodan za rast crvenih krvnih stanica-eritrocita (u nedostatku ovog vitamina dolazi do megaloblastične anemije) i za pravilno funkcioniranje živčanog sustava.
- PP (ili B3) važan je za rast.
- D neophodan za rast i pravilan razvoj koštanog sustava i zubi.
- K neophodan je u procesu zgrušavanja krvi.
Bogata je mineralima:
- Kalcij i fluor – važni su za razvoj kostiju i zubi.
- Fosfor – vezan uz masti čini fosfolipide, koji su neophodni u stimulaciji moždane aktivnosti.
- Jod – prisutan u morskim ribama, služi za ujednačenje tekućine u organizmu i za dobro funkcioniranje štitne žlijezde.
- Željezo – važno za formiranje crvenih krvnih stanica (eritrocita) i za sintezu hemoglobina, krvne boje koja služi za prijenos kisika u sva tkiva u organizmu.
Obroci ribe – prema kalendaru dohrane
Za prve obroke prikladniji su gotovi pripravci u obliku kašica – homogenizirani (ili liofilizirani) jer nude niz prednosti:
- Proizvode ih tvrtke specijalizirane za proizvodnju dječje hrane, koje koriste ribu iz posebno zaštićenih zona daleko od mogućeg zagađenja.
- Pri uzgoju riba koristi se kontrolirana hrana, a i transport i obrada strogo se kontroliraju.
- Namirnica postaje lakše probavljiva za nezreli organizam jer se tehnološkim procesom riblje meso usitnjava do najfinijih komadića.
- Praktično higijensko pakiranje u sterilnim staklenim posudicama: prije upotrebe dovoljno je zagrijavanje obroka u toploj vodi, ne sadrži konzervanse i zato kada su jednom otvoreni, mogu se čuvati u hladnjaku tijekom 24 sata zatvoreni originalnim zatvaračem.
Izbor ribe za dohranu u dječjoj dobi
Kako prepoznati je li riba svježa?
Ako želite pripremiti riblji obrok kod kuće, pri kupnji treba obratiti pozornost na sljedeće:
- škrge moraju biti crvene,
- oči izgledati bistre i okrugle (ne utonule),
- miris ne smije biti prejak,
- oblik: ako primite ribu za glavu, mora ostati ravna,
- meso mora biti elastično, nikako meko i mlohavo.
Oprez pri kupnji smrznute ribe
Kako pripremiti ribu za dojenče kod kuće?
- Proces pripreme počinje dobrim čišćenjem ribe. Ukoliko je prodavač odstranio iznutrice, treba provjeriti je li odstranio sve. Čišćenju ljuski posvetiti posebnu pozornost, a potom dobro i dugo prati ribu pod tekućom vodom.
- Za prve obroke preporučljivo je kuhanje na pari: ribu staviti u posebnu (žičanu) košaricu i kuhati u loncu s malo vode. Nakon 20 minuta je kuhana, odstrani se glava, rep, koža i kosti. Riblje meso se potom dobro usitni vilicom i doda dječjem obroku.
- Od osmog mjeseca dalje dojenče može dobiti obrok ribe uz prilog od povrća. U toj dobi dojenče može dobiti i ribu pripremljenu u pećnici: riba se stavi u posebni papir za pečenje i položi u posudu bez dodatka ulja. Nakon 20 minuta je pečena i potom se s njom postupa kao i nakon kuhanja na pari.
- U prvoj godini života niti jednoj se namirnici ne dodaje sol pa tako ni ribi.
- Tek nakon navršene dvije godine dijete može dobiti pečenu ribu, ali ne prečesto i u malim obrocima, pod uvjetom da se riba priprema na djevičanskom maslinovom ulju.
Ako postoji sklonost alergiji u obitelji, potreban je oprez. Riba se u prehranu uvodi kasnije tijekom prve godine, a izbor treba usmjeriti na one lakše probavljive vrste riba a mogu se koristiti i smrznuti riblji proizvodi. Ako dijete ima jasne kliničke simptome koji ukazuju na alergiju (npr. ekcem), uvođenje ove vrijedne namirnice bolje je odložiti za kasnije razdoblje.