Riblje ulje bogato je omega-3 masnim kiselinama koje imaju brojne blagotvorne učinke. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, unos omega-3 masnih kiselina, porijeklom iz ribljeg ulja, povezuje se sa smanjenim rizikom od nastanka karcinoma debelog crijeva.
Veliko istraživanje koje je obuhvatilo deset europskih zemalja naglašava protuupalno svojstvo ribljeg ulja kao najvažniji čimbenik u smanjenju rizika za razvoj karcinoma debelog crijeva. Nova znanja usvojena ovom studijom značajno doprinose rastućem broju dokaza koji povezuju konzumaciju ribe i ribljeg ulja s potencijalnim rizikom od smanjenja razvoja kroničnih bolesti, primarno karcinoma.
U istraživanju je sudjelovalo više od pola milijuna zdravih ispitanika, od kojih je 1,3% dobilo karcinom debelog crijeva u razdoblju od 15 godina od početka studije. Detaljnija analiza prehrambenog ponašanja oboljelih pokazala je kako je unos plave ribe, odnosno ribljeg ulja bio nizak, odnosno manji od jednog serviranja tjedno.
Osobe koje su unosile značajno više navedenih namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, imale su 12% manju šansu da će im biti dijagnosticiran karcinom debelog crijeva.
Djelovanje ovih blagotvornih masnih kiselina na mogućnost inhibicije rasta karcinoma tumači se produkcijom posebnih tvari – eikozanida koji imaju snažno protuupalno djelovanje. Ovi izvanredni, no još uvijek preliminarni rezultati mogu biti povod daljnjim istraživanjima na ovu temu.