Autor: Mateja Domitrović
Kad govorimo o slatkovodnoj ribi jedna vrsta među njima često se naziva kraljem, glavnom facom rijeka, jezera i ribnjaka, a to je šaran. Oduvijek je popularan kod našeg naroda i smatra se svojevrsnom delikatesom jer šaran to zaista i jest. To jako dobro znaju i cijene Slavonci i Baranjci kod kojih je šaran prava delikatesa i dio njihovog gastronomskog nasljeđa kojim se s pravom ponose.
Naravno da je šaran rasprostranjen i na jelovnicima ostalih regija u u unutrašnjosti naše zemlje, a njegova priprema se ne svodi samo na pohanje, iako je takav izvrstan, već na puno veći spektar recepata jednostavnih za pripremu.
Ljudi s mora rijetko će šaranu i ostalim ribama iz slatkih voda dati prednost nad morskim komadima, no tko jednom proba njegovo meso neosporno će nahvaliti njegov okus. A nutritivno gledano prava je blagodat za naše tijelo; sadrži nevjerojatno puno vitamina i minerala, a ono za naglasiti je da je ovo meso bogato proteinima koji sadrže vrlo vrijedne aminokiseline. Šaran je za neke masna riba, no on u sebi ima masnoće koje možemo nazvati dobrima jer ne smetaju našem organizmu. Uz to, kad pogledamo koliko se pojede masnog mesa i koliko masnoća unesemo putem industrijski prerađene mesne hrane nema govora o tome da je šaran kudikamo bolji izbor od bilo kojeg mesnog komada na tanjuru.
Svaka riba je zdrava namirnica i to uvijek treba imati na umu kad prolazite pokraj ribarnice, uvijek treba znati da je riba najbolji mogući mesni obrok koji si možete priuštiti. A možete i to čak sa samo dvadesetak kuna u džepu.
Šarana nije teško upecati u ribarnicama, a oni strpljivi koji svoj obrok žele sami uloviti provest će neko vrijeme sa ribičkim štapom u ruci i nadati se kapitalcu ili šaranu od jednog do dva kilograma koji će takav biti sasvim dovoljan da nahrani poveću obitelj. Jer, njegovo meso je izdašno i zasitno, a opet je to lagan obrok koji se može ponoviti i nekoliko puta u mjesecu pa i tjednu.
Šaran u kuhinji
Šaran se može kuhati, pržiti, peći ili pohati. Pohanje odrezaka od šarana je i najbrži način njegove pripreme, a osim onog klasičnog načina pohanja, sjajan je ako se uvalja u kukuruzno brašno ili umoči u pivsko tijesto. Šaran jako voli i pivo i vino i uz njih je izvrstan pečen u komadu s korjenastim povrćem, lukom i krumpirom. Obavezno treba uliti i malo temeljca ili vode, a takvog šarana namjenjenog za pečenje možete namazati i crvenom mljevenom paprikom i našpikati špekom. Ta verzija recepta oduševiti će i one kojima je meso uvijek prvi izbor jer u ovoj kombinaciji okusa šaran može stajati uz bok bilo kojem mesnom pečenju.
Sezona roštiljanja je u punom jeku, a šaran je idealno meso za grilanje. Najobičnija krumpir ili grah salata biti će izvrstan prilog dobro pečenoj ribi s okusom dima. Nadalje, nema fiš paprikaša bez šarana. Za ovo jelo uvijek se koristi nekoliko vrsta riječne ribe, poput soma, štuke ili smuđa, no šaran je obavezan. Uz fiš se druži satima, to su ona jela koja okupljaju ljude i čija priprema je pravi kuharski ritual koji za rezultat ima predivno jušno jelo bogatih, snažnih okusa. Slavonci i Baranjci od šarana rade i čvarke, hrskavu poslasticu uz koju je dovoljan komad kruha. Ikra, odnosno mliječ šarana također se koristi za jelo, ona se može peći, dodati u razne umake i točeve, a izvrsna je i pohana.
Sve to govori da je meso šarana itekako iskoristivo i da predstavlja prave kulinarske i gurmanske izazove i užitke. Šarana nikako ne treba podcijeniti, on je kao što smo rekli kralj i tako ga treba tretirati, a jela pripremljena s njim također su kraljevska i vrijedna svake pažnje.